Home / Slaaptips / 10 slaaptips om lekkerder te slapen

10 slaaptips om lekkerder te slapen

Lekker geslapen?

Maar liefst 20 procent van de westerse bevolking beantwoord deze vraag met:
“Mwah…”, “Niet echt…”, of zelfs: “Totaal niet!”

ClimaComfort helpt u een handje en geeft u een paar slaaptips waar u zeker van zult profiteren.

Slaaptip 1. Breng structuur aan in je dag

Zorg voor regelmaat en routine. Neem zoveel mogelijk een vaste tijd om op te staan en een vaste tijd om naar bed te gaan.

Slaaptip 2. Beweeg elke dag een half uur

Bewegen is gezond. Het brengt je lichaam in conditie en zorgt voor een verbeterde stofwisseling. Deze effecten hebben directe invloed op je slaapgedrag. Vermijd vermoeiende inspanning echter vanaf drie uur voor het slapen gaan.

Slaaptip 3. Probeer overdag niet te slapen

Uw lichaam is ontvankelijk voor gewoontes. Wanneer u vaak een middagdutje doet verlangt uw lichaam dat de volgende dag weer en is de kwaliteit van uw nachtelijk slaappatroon minder belangrijk. Dutjes maken je alleen maar vermoeider omdat je niet goed en/of lang genoeg in een diepe slaap komt om echt te herstellen. Ook verstoord het je slaap- waakritme.

Slaaptip 4. Drink of eet niet uitgebreid binnen enkele uren voor het naar bed gaan

Vermijd alcohol en kruidig voedsel. Vermijd ‘s avonds cafeïnehoudende dranken, zoals koffie, cola en zwarte thee.

Slaaptip 5. Creëer een persoonlijk slaapritueel

Omdat uw lichaam gewoontes zo fijn vindt, zal het bepaalde avondrituelen herkennen. Wanneer u elke dag een half uur voor het slapen gaan een gedicht uit uw favoriete gedichtenbundel leest, is de kans groot dat u elke avond de drang voelt om een gedicht te lezen. Je lichaam en geest krijgt zo ”seintjes” dat het bijna tijd is om te gaan slapen, en gaat zich ”klaarmaken” door slaaphormonen aan te maken.

Slaaptip 6. Zorg dat je slaapkamer voldoende donker is

Gebruik rolluiken, zonwering of verduisterende gordijnen voor je slaapkamerraam. Licht heeft veel invloed op ons slaap-, waakritme.U slaapt sneller in en langer door in een donkere omgeving.

Slaaptip 7. Slaap in een rustige, goed geventileerde en niet te warme kamer

Een koele temperatuur is het beste om goed te slapen. 15 a 16 graden is een ideale slaaptemperatuur.

Slaaptip 8. Gebruik de slaapkamer alleen om te slapen

Beperk het gebruik van televisie voor het slapen gaan. Het felle licht van de t.v. heeft directe invloed op je slaap-, waakritme. Ook een laptop is niet bestemd voor de slaapkamer, net als je werkagenda en je tablet.

Slaaptip 9. Ga niet liggen woelen als je niet kunt slapen

Als je echt niet kunt slapen kun je beter even uit bed gaan om iets ontspannends te doen zodat je daarna makkelijker in slaap valt. Loop bijvoorbeeld even naar de koelkast voor een glaasje melk.

Slaaptip 10. Volg je ademhaling

Probeer (de hele dag) goede ademhaling gewoontes aan te leren en doe eventueel ademhalingsoefeningen voor het slapen gaan. Meditatie is ook een goed hulpmiddel om je hoofd even helemaal leeg te maken je ademhaling te controleren.